Draagsysteem (draagzak, half-buckle, meh dai, etc.)

Met een draagsysteem hoef je niet of minder te knopen dan bij een geweven of rekbare doek. Er bestaan verschillende systemen, die veelal bestaan uit een rugpand, schouderbanden en soms ook heupbanden. Het kindje zit als het ware in een soort rugzak. Je kunt er het kindje op je buik, op je rug en soms zelfs op je heup mee dragen.

Leeftijd: vanaf geboorte op de buik of op de heup (afh. van de draagzak). Op rug ongeveer vanaf dat het kindje zelfstandig tot zit kan komen (ca. 9 maanden). Eindleeftijd hangt af van de soort drager en de kledingmaat van je kindje. Er zijn dragers die tot na de kleutertijd passen.
Materiaal: divers, kan draagdoekenstof zijn

Voordelen
  • kan gelijk vanaf geboorte (onder normale omstandigheden) en mits het draagsysteem hiervoor geschikt is.
  • het is snel aan en uit te doen en daarmee ook ideaal voor kindjes die niet het geduld hebben om geknoopt te worden of voor oudere kindjes die tussendoor veel zelf willen lopen.
  • wordt vaak ervaren als makkelijker dan knopen, waardoor het ook geschikt is voor mensen die het knopen niet zien zitten of voor oppas of opa en oma. Let wel: het goed afstellen van een drager kan net zo kort/lang duren als het knopen van een draagdoek door een ervaren persoon.
Nadelen
  • het afstellen van een draagsysteem is heel persoonlijk. Wat voor de een prettig zit of een prettige drager is, kan voor de ander helemaal niet fijn zijn. Dit heeft o.a. te maken met verschillende posturen van verschillende mensen. Houd hier rekening mee als het draagsysteem door meer mensen gebruikt gaat worden.
  • rugdragen kan veelal pas vanaf dat het kindje zelfstandig tot zit kan komen (uitzonderingen daargelaten).
  • veel dragers hebben schouderbanden die eruit zien als die van een rugzak. Deze kun je niet over je schouder uitspreiden en geven dus meer druk op een klein gedeelte van je schouders. Niet iedereen vindt dit even prettig.
  • een draagsysteem is meestal maar geschikt voor een beperkt aantal kledingmaten van je kindje. Sommige dragers zijn nog wel te verstellen, waardoor ze eerder gebruikt kunnen worden of juist langer meegaan door ze te verlengen. Maar op een gegeven moment is je kindje wel echt uit een drager gegroeid. Wanneer dit is, is afhankelijk van de soort drager en het merk.
Consult

Dit consult kan ook worden gegeven als duo consult.
Het proberen van verschillende draagsystemen en het afstellen van een draagsysteem kan ook al worden geoefend in je zwangerschap en na de geboorte nogmaals.
Klik hier voor de verwachte tijdsduur en prijs van dit consult.