Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is super veelzijdig! Je kunt er mee buik, heup en rugdragen. Van geboorte totdat je kindje niet meer gedragen wil worden.

Voordelen

  • Geschikt voor de gehele draagperiode, van geboorte tot ver na de kleutertijd (afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en dikte van het materiaal).
  • Je vouwt de draagdoek om je lichaam heen, waardoor je nergens drukkende gespen hebt en de draagdoek kunt gebruiken bij alle posturen.
  • Je kunt er vanaf geboorte mee buik-, heup- en rugdragen.
  • Je kunt er verschillende knopen mee maken, waardoor het draagcomfort kan worden vergroot wanneer je kindje zwaarder wordt of wanneer je bepaalde delen van je lijf wil ontlasten.

Nadelen

  • Het goed aan- en naspannen duurt meestal langer dan dragen bij een drager.
  • Er zijn meer handelingen (en dus meer uitleg) nodig, waardoor het minder geschikt is voor incidentele draagmomenten door oppas of familie.
  • Welke maat, dikte of materiaal draagdoek fijn is, kan veranderen door je eigen kledingmaat, het formaat en gewicht van je kindje, het seizoen, de knoop die je wil doen en je voorkeuren. Mogelijk wil je hierdoor een andere (of extra) draagdoek voordat de draagtijd voorbij is.

DE MEEST VOORKOMENDE KNOPEN IN EEN CONSULT:

FWCC – Front Wrap Cross Carry – Wikkelgekruiste draagwijze
Dit is een knoop waarmee je je kindje op je buik draagt. De ultieme knoop om te starten met dragen met een geweven doek. Je kunt deze knoop in principe vanaf de geboorte inzetten. Er gaat één laag over de rug van je kindje heen. Dit is fijn in de zomer, maar zorgt er ook voor dat het wat zwaarder kan dragen als je kindje wat groter en zwaarder wordt (dit is zeer persoonlijk en ook afhankelijk van het materiaal en de dikte van de draagdoek). Deze knoop heeft een groot ‘knuffelgehalte’.

Ruck – Rucksack
Bij deze knoop draag je je kindje hoog op je rug. Dit maakt dat de knoop in principe geschikt is vanaf geboorte, al vinden de meeste ouders het fijn om er pas na een paar maanden mee te starten. Deze knoop is veelal de basis voor rugdragen met een geweven doek. Er gaat een enkele laag doek over het ruggetje heen. Net zoals bij de FWCC kan dit fijn zijn in de zomer, maar kan het wat zwaarder kan dragen als je kindje wat groter en zwaarder wordt (dit is zeer persoonlijk en ook afhankelijk van het materiaal en de dikte van de draagdoek). Vanwege de hoogte kan je kindje over je schouder meekijken. Ideaal als nieuwsgierige kindjes na een paar maanden meer van de wereld willen zien en wat onrustig zijn bij buikdragen. Deze knoop kun je gemakkelijk doen met een kleinere maat doek.

DH – Double Hammock
Dit is een rugknoop waarbij er twee lagen doek over de rug van je kindje gaan, waarbij je kindje wat lager op de rug zit dan bij de Ruck en waarbij de beentjes wat wijder uit elkaar zitten. De knoop is daarom geschikt voor wat oudere kindjes. Als richtlijn zeggen we vaak vanaf dat je kindje zelfstandig van lig naar zit kan komen. Vaak is dit rond de 9-10 maanden. Maar elk kindje ontwikkelt zich anders en elk consult is maatwerk, dus neem gerust contact op voor de mogelijkheden bij jouw kindje. Doordat er meerdere lagen doek over het kindje gaan, voelt de knoop steviger en lichter en kun je er (meestal) langer mee wandelen.

Andere knopen
Er zijn onwijs veel knopen en mogelijkheden. Veel meer dan de drie hierboven genoemd. Neem gerust contact op als een andere knoop wil doornemen tijdens het consult.