Mijn Dunstanverhaal

In de kraamweek van ons eerste kindje vertelde de kraamzorg iets over Dunstan babytaal. Ik vond het idee erg interessant, maar met de kennis en informatie die ik toen had, werd ik er geen wijs uit. De kraamperiode was overweldigend: een pittige (na)bevalling, een baby die heel veel huilde, weinig slaap en alle nieuwe informatie die op ons af kwam. Ik hoorde alleen maar huilen en kon geen onderscheid maken in de verschillende huiltjes van ons zoontje en herkende sowieso niks van de Dunstan klanken. Gefrustreerd ging de Dunstan poster de hoek in. Drie jaar later werd ons tweede kindje geboren. Onze start verliep gelukkig een stuk soepeler dan bij de oudste, maar ook hij huilde uiteraard wel eens en mijn man en ik keken elkaar dan af en toe aan en zeiden dan “Wat heeft ie toch?”. Dunstan babytaal kwam echter geen moment in mij op.

Weer drie jaar later werd ons derde kindje geboren. Ergens in de eerste weken dacht ik ineens weer aan de Dunstan babytaal. Ik ging luisteren en dacht dat ik de klanken inderdaad nu wel kon herkennen! Ik ging mijzelf verdiepen in Dunstan en trainde mijn gehoor. Het grappig is dat als je de klanken eenmaal herkent, dat je ze dan ook niet meer kunt “ont-horen” als je luistert. Mijn man pikte het snel op en zelfs onze oudste zoon luisterde nu aandachtig naar de huiltjes van zijn jongste broertje en probeerde hardop de klanken te ontcijferen.

Het voelde echt als een openbaring om de Dunstan klanken bij ons zoontje te horen. Alsof we een soort van handleiding en woordenboek hadden van wat hij ons probeerde duidelijk te maken.

Het voelt voor mij echt alsof dit kindje veel minder huilde. Omdat we vaker wisten wat de behoefte achter zijn huilen was, konden we hem hierin veelal gericht helpen of troost bieden. Het kwam ook niet altijd bij mij emotioneel binnen als een huilbui. Als hij huilde vanwege een vastzittend boertje, dan kon ik hem helpen boeren en was zijn ongemak en het huilen weer voorbij. In plaats van dat ik voor mijn gevoel de hele dag gefrustreerd rond had gelopen met een huilend kind waarvan ik niet kon achterhalen wat er nu aan de hand was, had ik nu een kind dat die dag wel veel boertjes had moeten laten. En dat gaf een heel ander gevoel van de dag! En wat een verschil in ervaring t.o.v. onze oudste twee kinderen.

Met terugwerkende kracht ging ik filmpjes bekijken van de oudste twee als baby. Ineens hoorde ik wat ik destijds niet hoorde. In de filmpjes die ik uit radeloosheid soms had opgenomen, kon ik nu horen dat mijn kindje destijds gewoon moe was of dat er een boertje dwars zat. De borstvoeding kwam niet goed op gang bij alle drie onze kinderen. Bij de oudste twee werd ik zo onzeker van het huilen: “Het zal wel honger zijn. Zie je wel dat ik niet genoeg borstvoeding heb!”. Bij onze jongste kon ik veel beter het onderscheid maken tussen het huilen vanwege de honger of vanwege iets anders. Dat gaf zoveel meer vertrouwen en rust.

Deze “babyhandleiding” moet iedereen hebben, dacht ik!

Ik heb mij gelijk ingeschreven voor de eerstvolgende Basisopleiding Dunstan babytaal en gelijk daar achteraan de Trainersopleiding, zodat ik mede-ouders kan ondersteunen in deze vaardigheid van het horen van de verschillende behoeftes van je kindje.

Ook in mijn werk als draagconsulent is het fijn om de kennis van de Dunstan babytaal te hebben. Soms is een babytje wat onrustig en huilerig tijdens het consult. Het is dan zo fijn om te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn. Geeft het kindje aan dat het niet lekker zit in de draagdoek of draagzak, dan kunnen we zoeken naar een oplossing, zodat het fijner zit. Maar als het kindje honger heeft, dan kan het wellicht beter eerst worden gevoed, voordat we verder gaan met oefenen. Leren dragen met je kindje kan best spannend zijn als ouder en het geeft een stuk meer zelfvertrouwen als je weet dat je de draagtechniek goed onder de knie hebt en dat de eventuele onrust van je kindje ergens anders vandaan komt. Ik ben dankbaar dat ik op deze momenten ouders nog beter kan ondersteunen met mijn kennis over dragen en Dunstan babytaal.

Ik ben opgenomen in het trainer register van Dunstan Babytaal Nederland.